Jaromír Nohavica zpívá: „Prvni otazka pry co je ukulele…“ Vy byste mu ovšem dokázali poradit, „esi su to ty bulharske hory,“ protože jste nejspíš viděli scénku Felixe Holzmanna. Ukulele není ani kytara, která nevyrostla, jak si myslí kluci na obrázku.

V rámci osobního kaizenu se možná chystáte naučit hrát na nějaký hudební nástroj. Proč by to mělo být zrovna ukulele?

Inspirace

Když jsem uviděl předělávku písně Smells like Teen Spirit v podání Ukulele Orchestra of Great Britain a jak Jake Shimabukuro hraje While My Guitar Gently Weeps, musel jsem si ukulele koupit.

Ani zdaleka nemám ambice hrát jako Jake, spíš jen škádlím svou pravou půlku mozku. Jake a Ukulele Orchestra nejsou jediná inspirace. YouTube je takové kolečko na křečka. Návnadou dávám k dobru pár mých oblíbených skladem různých žánrů.

Blues

Jazz

A tenhle znáte? Rocker hraje tři akordy pro milion lidí. Jazzman hraje milion akordů pro tři lidi.

Scottish

Irish

Japanese

Spanish

Punk

Swing

Kapely

Sopránové ukulele jako sólový nástroj trochu tahá za uši. Ale v kapele s basou krásně zapadne.

Tak co, zaujal vás nástroj alespoň trochu? Jestli jsem vás ještě příliš nezahltil, tak tady je můj playlist oblíbených ukulele písní a kapel, kde se vyskytuje ukulele. A ještě si neodpustím jeden úlovek; Lisa Hannigan se svým Knots byla mým horkým kandidátem na nejlepší ukulele video roku 2011, ale umístila se až na druhém místě.

Příště napíšu pár tipů, jak začít hrát ukulele.