Neustále je nám opakováno, jak jsou energie drahé, jak ušetřit, že zdroje dojdou… Jsou nám nabízeny úsporné alternativy vytápění a ohřevu vody (např. solární panely), ale člověk obvykle stejně prostě zaplatí SIPO a o nic víc se nestará. O víkendu jsme se navštívili výstavu dřevostaveb, kde se o úsporách energie dost mluvilo, tak mě napadlo, podívat se na spotřebu naší dvoučlenné domácnosti.

Elektřina

Elektřinu využíváme přirozeně k osvětlení, ovšem máme nainstalované úsporné žárovky. Něco spotřebuje lednička třídy A+. Ovšem největší žrout je elektrický bojler na ohřev vody během NT (nízký tarif neboli „noční proud“). Celková roční spotřeba 1915 kWh (VT: 618 kWh, NT: 1297 kWh).

Plyn

Plyn používáme na vaření a pečení, což je podle mě zanedbatelné, protože nejvíc spotřebujeme na vytápění. Celkem 293 m3 což odpovídá zhruba 3098 kWh, vztaženo na plochu bytu 84 kWh/m2.rok

Dle knihy Moderní dřevostavby to odpovídá současným normám novostaveb (nemluvím o energeticky úsporných domech). Byt ve staré zástavbě by měl spotřebovávat mnohem více energie na vytápění, 150 až 300 kWh/m2.rok Výraznou úsporu oproti očekávaným číslům připisuji mírné topné sezóně a tomu, že po většinu týdne udržujeme teplotu cca 18˚C. Pokojovou teplotu cca 21˚C udržujeme až po návratu z práce a o víkendech, trávíme-li je v bytě.

Voda

Spotřeba vody mi vychází 76 m3, tj. 104 litrů na člověka a den.

Celková spotřeba energie za rok cca 5000 kWh. A jak jste na to se spotřebou vy?