Internet je plný receptů na burgun­d­skou. Takhle mě ji ale naučil Jarda, který nám vařil během cyklis­tic­kého výletu v Bretani, kde jsme byli s CK Adventura. Do podniků z Maure­rova výběru Grand-restaurant jdete s očekáváním kvality. Ovšem takový standard vás při stanování v kempu příjemně zaskočí. Jen skutečný profík v polních podmín­kách, na dvouhořákovém vařiči, připraví delika­tesní třícho­dové menu pro padesát lidí. Právě burgun­dská se pro podobné příleži­tosti hodí, tj. vaříte pro více lidí a/nebo si s nimi místo stání u sporáku chcete povídat. Stačí mít chvilku a předem si vše v klidu připra­vit. Navíc burgun­dská, podle mě, patří do kategorie: pro začáteč­níky.

Suroviny

  • hovězí maso - cca 1kg (přední nebo zadní)
  • červené víno
  • mrkev - cca 1kg
  • česnek
  • cibule
  • konzervovaná rajčata
  • sůl
  • pepř
  • máslo - cca 1/3 balení
  • tymián
  • bobkový list
  • brambory

Postup

Hovězí maso omyjeme a nakrájíme na kostky o hraně zhruba 3cm. Přidáme nakrájenou mrkev, oloupané cibule (množ­ství dle chuti) rozkro­jené na polovinu. Dále oloupané stroužky česneku (množ­ství rovněž dle chuti, každý česnek jinak píše). Osolíme, opepříme (nejlépe čerstvě mletým pepřem). Dochutíme tymiánem a bobkovým listem.

Celé zalijeme červeným vínem. Jarda doporuč­oval Merlot (i když ten je dost ovocný), ale výběr nechám na vás. Co se týče kvality, platí, že by to mělo být takové víno, které budete k jídlu pít. Pokud stále tápete, sáhněte po nějakém základním vínu Habán­ských sklepů. Měli byste je sehnat v kdejakém supermarketu.

Přili­jeme rozpuštěné máslo a necháme přes noc naložené na chladném místě.

Druhý den přidáme rajčata z konzervy (žádnou přisla­zo­vanou kejdu, ale např. Valfrutta). Pečeme tři hodiny v troubě na 180 °C v zakrytém pekáči (takový ten dvoudíl­ný). V polních podmín­kách lze i v hrnci na plotně, ale to vyžaduje větší starost (míchání). Před servírováním necháme trochu zchladnout.

Podáváme s vařeným bramborem a samozřejmě s červeným vínem, ve kterém bylo maso naložené.

Dobrou chuť!