Mám dvě nepřímé nepříjemné zkušenosti s nebezpečnými řidiči.

Bráchův kamarád(čerstvě dospělý) se cestou na diskotéku, kam jsem je vezl, chvástal, že na E55 jel v noci v superbu rodičů 180 km/h. Nedalo mi to a pěkně jsem ho seřval. Pokud si rychlost přepočítáte, tak je to 50m/s, a to sotva stačí zareagovat na viditelnost na dálková světla. Brzdná dráha na suché vozovce při rychlosti 80 km/h je 57m (22m reagujete, 35m brzdíte). Podle zprávy zelených proti zvýšení rychlosti na dálnici je při rychlosti 160km/h brzdná dráha (včetně reakční doby) 201m. Mimochodem, ten chvástal, nedávno při cestě do školy otočil auto na střechu i s několika spolužáky. Nikomu se naštěstí nic nestalo. Ať už si tu závodní rychlost vymyslel či tak skutečně jel, potkat bych ho nechtěl.

Statistika: Mladí a pitomí v roce 2007 zavinili 18% procent všech nehod, přičemž měli na svědomí 24 % těch smrtelných. www.ibesip.cz/Mladi-ridici

Nemyslíš, zaplatíš

Kvituji kampaň www.nemyslis-zaplatis.cz , kéž by měla nějaký vliv

Rodinná oběť autonehody

Druhá nepříjemná zkušenost: Brácha měl cestou na hory štěstí v neštěstí. Auto v protisměru předjíždělo kamion a čelně se s nimi střetlo. Brácha seděl v té bílé škodovce (zánovní, nezrezlá, najeto 20 tisíc km), jeli cca 60 km/h a brzdili. Posuďte sami na fotkách. Je to k neuvěření, vyvázl jen se zlomeninou nohy a šitím. Jeho kamaráda, řidiče, odvezl vrtulník s těžšími zlomeninami.

zdroj archiv Policie ČR

zdroj archiv Policie ČR

Závěr

Dobrý řidič jede tak, aby nedostal smyk, a když už ho dostane, tak si s ním poradí. Z mého pohledu většina čerstvých řidičů nejede tak, aby se smyku vyhnuli a ani si s ním neumí poradit. Zařadit krizové situace do autoškol?

Vyhýbejte se řidičů pitomcům (jestli víte jak, dejte mi vědět) a jezděte opatrně, pamatujte totiž na trestní zákoník, § 224, odstavec 3

Kdo z nedbalosti způsobí těžkou újmu na zdraví nebo smrt více osob proto, že hrubě porušil předpisy o ochraně životního prostředí nebo předpisy o bezpečnosti práce nebo dopravy anebo hygienické předpisy, bude potrestán odnětím svobody na tři léta až deset let.