Stal jsem se certifikovaným Scrum Masterem a rád bych se podělil o své zážitky ze školení, které perfektně vedl Boris Gloger.

Programátor vs. Scrum Master

Myslíte si, že děláte scrum? A je u vás Scrum Master zároveň programátor nebo ještě Product Owner? Scrum Master je samostatná role neslučitelná s ostatními! Borisovy argumenty nás přesvědčily, ale dovolím si tvrdit, že většinu z účastníků to překvapilo a přemýšleli, jak je to reálné protlačit ve firmě a jakou roli vlastně chceme sami zaujmout.

Mimochodem, prošli byste Nokia testem?

Jak přesvědčit zákazníka

Change for free

Change request není problém. Dokážeme vyměnit jednu úlohu za jinou srovnatelného rozsahu.

Money for nothing

Zákazník může kdykoliv zastavit projekt a dostane 80% zbývajích peněz. Zpravidla totiž 20% nákladů přinese 80% funkčnosti. Takže při rozpočtu 10 000 000,- Kč na projekt, zákazník zaplatí 2 000 000,- za fukčnost + 1 600 000,- když se v této fázi rozhodne projekt zastavit. Ušetří tedy celých 6 400 000,- Kč

Můžete argumentovat grafem zákona klesajících výnosů (law of diminishing returns).

Bug fixing

Nešvarem vývoje software je, že je zákazník často tlačen do rozhodnutí: „Chcete vyfixovat bugy nebo přidat novou funkčnost?“ To je absurdní! Výsledkem každé iterace (sprintu) je fungující software. Nepřidávejte tedy novou funkčnost (pozastavte její vývoj), dokud nemáte opraveny všechny chyby.

Postřehy z publika

Trochu mimo scrum jsem si poznamenal, že je dobré mít v místnosti zvonek, na který může kdokoliv a kdykoliv zazvonit, má-li pocit, že se diskuse ubírá nevhodným směrem, uvázla na mrtvém bodě nebo jde například příliš do detailu.

Závěr

Chtěl bych poděkovat Václavu Stoupovi za bezvadnou organizaci. Dále bych vzkázal všem, co na školení nebyli, že udělali velikou chybu, protože jak napsal Jiří Mareš, ve scrumu jsou dobré nápady, které se hodí i mimo scrum.

V Německu prý začal být Scrum populární před dvěma lety. Těšme se, že tato vlna brzy dorazí i k nám. Přidejte se k příznivců agilního vývoje na LinkedIn - Agile in Czech Republic.