Nechci bydlet v Praze, protože bych nerad, aby zde moje děti vyrůstaly. Nechci s nimi bydlet ani na maloměstě, i kdyby v dosahu Prahy, jako je například Český Brod. Satelitní městečka už vůbec nepřipadají v úvahu. Proto se vracím do rodné vísky, což mě přivádí k tématu tohoto příspěvku - práce z domova.

Přestěhoval jsem se dál od Prahy tudíž i od práce. Stále je v mých možnostech denně dojíždět, ale zabere to dost času. Sice ho trávím efektivně čtením, ale je to na úkor času, který bych mohl trávit s rodinou. Navíc si člověk přeci nestaví dům, aby tam jezdil jen přespat. Pochopitelně je možné se poohlédnout po práci v okresním městě, ale počítejte tak s třetinovým platem oproti Praze (vyzkoušeno za vás).

Kde sehnat práci

Kde sehnat práci, chcete-li pracovat z domova? Nejčastěji v podobných textech vystupují lidé na volné noze, do čehož se pouštět nechci. Preferoval bych model tři dny v kanceláři, dva dny vzdáleně. Nejlepší vyjednávací pozici máte nejspíš u svého současného zaměstnavatele. Je dobré to zkusit, i když třeba pro konzultantské pozice, kde se často mění projekty, je podobný požadavek takřka neprůchozí. Potřebujete nějaký dlouhodobější projekt či produkt. Vzhledem k tomu, že se jedná o práci na dálku, nemusíte se omezovat na Českou republiku. Na http://careers.stackoverflow.com je takových nabídek víc než dost. Ovšem většinou vyžadují již nějakou zkušenost s prací na dálku. V Ruby komunitě je pozic umožňujících práci z domova očividně více, ale oproti Javě za poloviční plat. To je větší kompromis, než jsem byl ochotný podstoupit. Přeci jen platy Java programátorů vyšroubovaly (a drží) banky a podobné instituce. Pozice u nás tedy moc nejsou, ale lze si je vydupat ze země.

Co jsem zatím měl možnost vyzkoušet, tak doma, i se dvěma dětmi, se lze výrazně lépe soustředit než v obřích open space kancelářích. Tiché pracovní podmínky jsou bezesporu nejobtížněji splnitelnou podmínkou z listiny základních programátorských práv. Do roka a do dne podám zprávu, jak se práce z doma s dojížděním do kanceláře kombinuje.

Jazykové okénko: práce z domova (na dálku), setkáte se také s termínem home office; ovšem v angličtině se používá telecommuting, telework…

Zdroje

Jeff Atwood v článku On Working Remotely píše, že věří, že v programování na dálku je budoucnost. Na druhou stranu jste nejspíš zaregistrovali zprávu, že Marissa Mayer v Yahoo práci z domova zařízla, protože se zaměstnanci flákali. Nakonec jeden český blog: Honza Javorek sepsal pěkné shrnutí problematiky práce z domova.