I s tím málo, co s Linuxem umím, si připadám efektivnější než s Windows. Pominu-li drobnosti jako to, že ve Windows scrollujete jen tam, kde je focus, tak nejdůležitější pro programátora je pochopitelně příkazová řádka. Bez Unixové si připadám, jako kdybych měl zlámané obě nohy. Dobře, existuje Cygwin, ale to jsou jen berle, s těmi těžko budete skákat přes kaluže.

S přibývajícími roky se obrušují hrany mých nekompromisních názorů: mám pochopení pro to, že je snazší spravovat síť s tisíci počítači, pokud máte jediný systém. Dal jsem Windows měsíc šanci a pak instaloval Ubuntu do virtuálu. Pokaždé doinstalovávám ty samé aplikace, tak jsem si poznačil skript. Třeba se vám bude taky hodit.

Správa souborů


zdroj: wikipedia.org

To, že mám rád příkazovou řádku, ještě neznamená, že jsem masochista a že soubory kopíruji jen pomocí cp. Pochopitelně používám mc - Midnight Commander. Pokud v příkazové řádce potřebujete vypsat adresářovou strukturu, tak kromě ls zkuste tree.

Grafika

Gimp - Photoshop pro chudé; na jednoduché úpravy à la malování je tu xpaint.

Programování

Základ jsou verzovací systémy. Obvykle si vystačím s svn, git a mercurial.

Jsi ostrý jen tak, jak je ostrý tvůj nůž. Jsi ostrý programátor jen tak, jak umíš vim. V tom již dlouhá léta vidím svou mezeru (jasně, vypnout ho umím). Zkouším vim s grafickým rozhraním; když se ztratíte, můžete použít myš. Instalujete balíček vim-gnome, spouštíte gvim. Za domácí úkol jsem si uložil přečíst knihu Practical Vim (The Pragmatic Programmers).

Dřív jsem ještě instaloval balíček groovy, ale přešel jsem na GVM - Groovy enVironment Manager pro Groovy a další nástroje na něm založené jako jsou Grails, Gradle a další. Umožňuje mít nainstalovaných více verzí najednou.

Systém

Ubuntu Software Center je osina v zadku. Není nad starý dobrý synaptic. Ke konverzi balíčků z *.rpm do *.deb slouží alien.

Chcete mít příkazovou řádku vždy po ruce tak, jako ve hře Quake? Sáhněte po guake. Interaktivní top, to je htop. Na (nejen) http requesty je curl.

Z operačních systémů nejvíce preferuji Mac OS, ze kterého ostatně Ubuntu poslední dobou nemálo opisuje (ačkoliv, když dva dělají totéž…). V podstatě opsali i gnome-do, což je ALT + F2 na steroidech.

V neposlední řadě potřebujete správce schránky glipper.

Co za programy si hned po instalaci Linuxu přidáváte vy?