Dlouhodobě mě trápí nízké zastoupení žen v IT. Na kroužku programování bych holkám rád dával pozitivní vzory. Proto se hodí článek Important Women in CS Who Aren’t Grace Hopper, který 26. ledna 2018 napsal Hillel Wayne. S laskavým svolením autora překládám do češtiny. Trochu jsem se u toho zapotil. Mnoho žen ani odborných termínů nemá stránku na české Wikipedii, některé názvy jsem proto ponechal v originále. V komentářích budu rád za podněty k vylepšení a opravám. Když jsem zkoumal, čeho dané ženy dosáhly, přišlo mi líto, že ve mě na škole nezaseli větší nadšení v computer science (matematickou informatiku). A teď už samotný článek.

Jsem unavený posloucháním o Grace Hopper, Margaret Hamilton a Ada Lovelace. To si jednou nedokážeme vybavit někoho jiného? Pustil jsem se do toho a sestavil skupinu velmi důležitých žen podle celkem nahodilých pravidel:

  • Existuje specifická věc, na kterou můžete ukázat a říct: „Tohle, to je jejich přínos.“ Což nechává stranou mnoho skutečně kvalifikovaných lidí, kteří obecně přispěli velmi mnoho, ale chtěl jsem seznam založit na úryvcích.
  • Jejich přínos je technického rázu, nikoliv sociálního nebo politického. To znamená žádný milník jako „první žena s titulem PhD“ (omlouvám se sestro Keller) nebo osiřelá práce, která se oddělila od našeho oboru.
  • Udělali klíčovou „historickou“ nebo zakladatelskou práci, řekněme do roku 1997, kdy Británie naposledy vyhrála Velkou cenu Eurovize. Samozřejmě existují moderní velikáni jako Stephanie Weirich a vycházející hvězdy jako Emina Torlak, ale ty jsou mimo zamýšlený rozsah.

Udělal jsem výjimku, když jsem cítil, že můžu. Hlavní námitky jsou: Za prvé hodně těchto lidí učinilo přínos mimo moji specializaci, takže jsem pravděpodobně nasekal kopu chyb. Za druhé jsem vynechal hodně kvalifikovaných lidi, protože je jich hodně a já byl líný. Považujte to raději za příklad než za vyčerpávající seznam.

Seznam

Frances E Allen

Průkopnice v oblasti optimalizace překladačů a paralelního programování. Vynalezla graf toku řízení (control-flow graph, CFG).

Dana Angluin

Průkopnice teorie strojového učení. Použila testování statistických hypotéz ve strojovém učení. Založila membership query learning.

Růžena Bajcsy

Průkopnice v robotice. Vynalezla senzory aktivního vnímání.

Lynn Conway

Vynalezla multi-project chip. Vymyslela novou koncepci navrhování mikroprocesorů. Odstartovala revoluci VLSI (technologie výroby polovodičových integrovaných obvodů s velmi vysokou mírou integrace).

Radhia Cousot

Průkopnice ve statické analýze. Vynalezla abstraktní interpretaci.

Jean Sammet

Členka COBOL komunity. Vyvinula FORMAC, první symbolický jazyk.

Shafi Goldwasser

Vynalezla zero-knowledge crypto proof. Vyvinula kryptosystémy Blum–Goldwasser a Goldwasser–Micali.

Betty Holberton

Programátorka ENIAC. Vynalezla breakpointy.

Karen Spärck Jones

Průkopnice v získávání informací. Vynalezla statistiku založenou na převrácené četnosti slova v dokumentech.

Nancy Leveson

Průkopnice ve výzkumu bezpečnosti softwaru. Hlavní vyšetřovatelka v případu Therac-25. Rozbila N-version programming.

Barbara Liskov

Vymyslela Liskovové princip zaměnitelnosti (Liskov Substitution Principle – LSP). Vytvořila programovací jazyk CLU, který výrazně ovlivnil moderní OOP a multiparadigmatické jazyky. Vymyslela abstraktní datové typy.

Nancy Lynch

Průkopnice v distribuovaných systémech. Dokázala nemožnost FLP. Napsala učebnici Distributed Algorithms.

Evi Nemeth

„Matka systémových administrátorů“. Napsala všechny hlavní knihy o systémové administraci Unixu.

Radia Perlman

Vynalezla Spanning Tree Protocol (STP, protokol kostry grafu).

Patricia Selinger

Zakládající práce v optimalizaci dotazů. Vyvinula System R, první SQL databázi.

Latanya Sweeney

Průkopnice v diferenciálním soukromí. Vynalezla k-anonymity.

Sophie Wilson

Navrhla instrukční sadu ARM.

Jeannette Wing

Demonstrovala praktické použití formálních metod na velkých aplikacích. Spoluvytvořila LSP s Liskovovou.

Wang Xiaoyun

Prolomila MD5, SHA-0 a SHA-1.

Pamela Zave

Velké rozšíření inženýrství požadavků. Vyvinula formální metody pro modelování interakce funkčností. Prolomila protokol Chord. Opravila protokol Chord. Napsala knihu o Michael Jackson.

Poděkování

Děkuji Daiyi za korekturu a všem za jejich návrhy!