Dlouhou dobu jsem vydržel s originálními sluchátky (pecky) přiloženými k mého discmanu sony (kde jsou ty časy). Od té doby jsem už vyzkoušel několik modelů sluchátek značky Koss, proto bych zde rád shrnul svoje dojmy.

KOSS UR/5

Úplně první zkušenost jsem udělal s modelem KOSS UR/5. Nechtěl jsem pecky v domnění, že malá sluchátka nebudou tak dobrá. Ovšem tento model byly vyhozené peníze za kus plastu, který nesahal setovým peckám sony ani po kotníky. Stále platí tolikrát omílané: Nejsme tak bohatí, abychom si mohli kupovat levné věci.

KSC/6

Dobrá, zkusil jsem pecky KSC/6, které jsou zvláštní tím, že se zavěšují za ucho, což každému nemusí vyhovovat. Když odešly, nehodlal jsem uplatňovat doživotní záruku. Vzhledem k poměru ceny a manipulačního poplatku to ani nemělo cenu.

KSC/11

Přítelkyni jsem koupil model KSC/11, protože nemá ráda pecky. Na těchto sluchátkách je ale nepříjemné to, že jejich hlavový most je veden přes týl, takže poslech na sedadle s podpěrkou hlavy (např. v autobuse či ve vlaku) je krajně nepohodlný.

KOSS PORTA PRO

Nechal jsem se zlákat velmi populárním modelem KOSS PORTA PRO. Je super, že tato sluchátka jsou velmi lehká a skladná, ale mají přehnané basy (viz níže). Stále to nebyla ta správná volba.

Koss UR/29

Poslední kousek, se kterým jsem naprosto spokojen, jsou sluchátka Koss UR/29. Když jsem na ně přecházel od KOSS PORTA PRO, zdálo se mi, že nějak divně hrají. Až po nějaké době jsem si uvědomil, že jsem degeneroval právě kvůli PORTA PRO a zvykl si z nich na zvýrazněné basy. Zapomněl jsem tak úplně na výšky.

Koss UR/29 mají měkké uzavřené koženkové náušníky, takže částečně tlumí hluk z okolí. Dlouhý odstíněný pevný kabel s regulací hlasitosti a zakončený pozlaceným 3,5 mm jackem. Vynikající poměr výkon cena. A navíc jsou skládací, takže plní roli kompromisu mezi domácími a cestovními sluchátky pro kvalitní poslech.