Po několika letech váhání jsem v roce 2007 přešel na Linux, konkrétně na Ubuntu. V podstatě jsem byl spokojený (stále Ubuntu využívám na vývoj). Jak šel čas a nové verze, tak bylo Ubuntu čím dál uživatelsky příjemnější a téměř vše víceméně fungovalo. Nejvíce jsem postrádal kvalitní editor a správce fotografií. Samozřejmě jsem našel DigiKam, ale stále to nebylo to pravé. Když se mi naskytla příležitost koupit starší iMac od kolegy, tak jsem neodolal.

Aperture

Již delší dobu jsem vnímal, že Mac existuje, že je sexy a že tam vše funguje, ale pořád mě to úplně nepřesvědčilo vypláznou prachy za počítač od Applu. Pak jsem viděl, jak se upravují fotky v Aperture. Apple má zmáklý detail. V podstatě jsem byl schopný i v DigiKam dělat stejné úpravy, ale pomocí výrazně více kliknutí. Jeden příklad za všechny, když na fullscreen hvězdičkujete fotky, ta v Aperture vidíte, jak jste hodnotili, v DigiKam ne. Zkrátka, těch cca 200 dolarů stálo za to.

Solidní Apple

Nepříjemné překvapení mě čekalo asi po měsíčním provozu, kdy se mi na displeji objevila vertikální čára(od shora až dolů) mrtvých pixelů. Počítač byl samozřejmě po záruce. A někteří vědí, že Apple dělá počítač a displej jako jeden kus. Smůla!

Naštvaný jsem googlil až jsem narazil na fórum vertical line issue, kde jsem se dozvěděl, že jde a častou chybu. To moc neutěšilo až do doby, kdy jsem zjistil, že Apple uznal výrobní vadu a zaplatil postiženým pozáruční opravu. Sice existuje česká hot linka, kde vás ale česky jen pozdraví a pak už mluvíte s někým anglicky v Británii. Každopádně jsme si pokecali, nadiktoval jsem sériového číslo a mohl jsem poslat iMac do servisu na účet Applu. Za týden byl v pořádku a s vyměněným displejem zpátky. Díky!

</param> </param> </param></embed>

iPhone

Už mi dosluhují jak telefon Siemens S55 (omotávám ho elektrikářskou pásku, aby nepadala tlačítka) tak Palm Tungsten E. Sloužily dobře, ale už se poohlížím po náhradě. Dlouho jsem byl zamilovaný do Androidu. Sice se pro něj dobře programuje, ale uživatelsky mi nesedl a hlavně se baterie za den vybila. Palm vstal z popela, ale Pre není zpětně kompatibilní. Sice existuje nějaký emulátor, ale co k němu táhne?

Prostě se mi líbí Mac OS a to jak vše funguje, takže věřím, že se bude s iPhone krásně synchronizovat. Navíc se těším, že s iPhone začnu zase víc poslouchat hudbu. No a v neposlední řadě na iPhone už je TomTom navigace.

Things

Kromě Aperture je pro mě killer aplikace ještě Things, ke které existuje i iPhone verze. O důvod víc vybrat si iPhone.

Díra na peníze

Platforma Apple je díra na peníze. Lidé vlastnící Mac, iPod i iPhone jsou prostě ochotní utrácet peníze. A kde jsou peníze, jsou firmy dodávající software. Nemusíte se spoléhat na geeky, že zrovna udělají opensource projekt, který vám bude vyhovovat. Osobně jsem zastáncem opensource, ale za kvalitní řešení jsem ochotný zaplatit.

Zpátky ni krok

Prošel jsem si od Windows přes Linux k Mac OS a zpátky nepůjdu! Ještě mě čeká krok k iPhone. I když většina začátečníků s Apple výrobky jde prý spíš od iPhone k Mac.