• Jak na toString cizích knihoven

    Bylo celkem jisté, že při psaní poznatků z logování si nevzpo­menu na všechno. Jedna z nejnároč­nějších a nejri­zi­kovějších aktivit mi přijde integ­race systémů. Osvědčilo se mi logovat začátek volání a pak jeho výsledek (alespoň úspěch/neús­pěch). Než se vše odladí, ocenili byste možná podrob­nější logování. V lepším případě má systém klient­skou knihovnu. A to je problém, který mě přivedl k sepsání tohoto tipu. Konkrétně jsem zrovna používal jfrog artifac­tory java klienta. Nechci je pomlou­vat, spíš jako ukázka, že jsem si příklad nevycucal z prstu. Ale nejsou ani první, ani poslední, kde jsem se s tím setkal. Jde o to, že posky­tují nějaké modelové třídy, ale bez toString metod.

  • Poznatky z logování

    Nejen pro produk­tovou firmu je důležité logování. Bez kvalitní dokumen­tace a logů padá na úroveň podpory L3 příliš mnoho věcí. Neříkám, že vím, jak logovat správně, ale pár průšvihů, třeba s JPA a asynch­ronním logováním, už jsem zažil. Chtěl bych sepsat, k čemu jsem dospěl, protože podobné otázky u nejed­noho code review (zejména při změnách ve složení týmu) opako­vaně diskutujeme.

  • Rok s Peugeot Rifter

    Vyřadil jsem šestnáct let starou Fiestu (s moc pěkným motorem 1,4 16V) a hledal za ni náhradu. Může se zdát, že aut je dost, ale měl jsem problém si vybrat. Nová auta nejsou moc dostupná. Kromě toho, že se na ně čeká, tak výroba některých modelů dojela a nová generace ještě nezačala a tak dále. Dovoz mladších ojetin kvůli epidemii taky vázne (a ceny jdou nahoru). Vybral jsem si nakonec nový sedmimístný Peugeot Rifter (klon Citroen Berlingo, Opel Combo a Toyota Proace City Verso). Sedmimístný proto, že se třemi dětmi už mi jednak nezbývalo místo pro babičku a jednak upotřebím na víken­dové skautské výpravy s naším oddílem. Nikdy jsem si nemys­lel, že budu mít francouzské auto (vyro­bené ve Španěl­sku), ale nové vyjde levněji než tři roky starý Sharan (smutná kamarádova zkuše­nost, že za vyšší cenu nemáte zaruč­enou lepší kvalitu ani slušné jednání automobilky). To se odmítá těžko. Nehledě na to, že jsem sháněl benzínový motor, protože jezdím i krátké vzdále­nosti. Naftový motor jsem nechtěl trápit (a taky diesel­gate spolu s kontrolou emisí, regene­rací filtru pevných částic, AdBlue atd.) a s tankováním CNG je u nás na venkově potíž. Násle­dují moje postřehy s ročním provozem a nájezdem 8 tisíc kilometrů (bohužel bylo cestování dost omezené).

  • Velký závod milosrdenství

    Fyzicky náročná aktivita a současně výchovná hra. Slouží na oslavu lidského vzepětí k záchraně lidských životů a zároveň oslava důleži­tosti očkování při příleži­tosti připo­me­nutí epidemie záškrtu v roce 1925 v aljašském městě Nome.

  • Výuka programování bez počítačů

    Na kroužku programování se věnuju i aktivitám bez počítače. Chtěl bych tady na jednom místě shrnout, co jsem vyzkoušel a co se mi osvědč­ilo. Rozcestník původně vznikl jako přednáška pro ne-konfe­renci jOpenSpace. Můžete se podívat na záznam, ale já osobně mám rád i textovou podobu.

  • Mechanický počítač Turing Tumble

    Na kroužku programování se věnuju i aktivitám bez počítače. Od kamaráda jsem dostal tip na mecha­nický počítač Turing Tumble, který vznikl na základě Kicks­tarter kampaně. Těm se záměrně vyhýbám, protože bych byl v pokušení kupovat kopec věcí, ale tuhle hračku učební pomůcku by byla škoda minout. Jsem rád, že kampaň skončila úspěšně i bez mého příspěvku a že jsem si mohl výsledek koupit až následně (nejed­nalo se o limito­vanou edici, jak se někdy stává).

  • Chcete mě?

    Ne že bych aktivně vyhledával nový projekt, ale neodolal jsem pokušení použít clickbaitový titulek. Podařilo se mi přes léto vybrat si dovolenou v délce čtyř týdnů a trochu přemýšlet. Kdo jsem, co jsem (ne)dokázal, co chci a co můžu nabíd­nout. V záplavě oslovení na LinkedIn jsou zhruba dvě tři zajímavá ročně, tak by se hodilo mít v šuplíku nějaký motivační text. Nehledě na to, že za deset let bude poučné si po sobě toto bilan­cování přečíst.

  • Konference Scratch Around the World

    Zápisek z další konference, tentokrát Scratch Around the World, která proběhla 22. července 2021. Vysílalo se online.

    Kamarád připomíná jejich rodinné moudro: „Nemůžeš-li pochválit, tak alespoň mlč.“ Jenže já konfe­renci několikrát doporuč­o­val, takže se cítím vaším dlužníkem, abych se omluvil a přinesl alespoň nějakou zprávu. V kroužku progra­mování jsem se zatím k jazyku Scratch nedostal. Sliboval jsem si hromadu praktic­kých tipů, ale nakonec to pro mě skončilo velkým zklamáním.

  • Konference Internet a Technologie (21)

    Konference pokrač­ují, covidu navzdory, alespoň online. Tentokrát přináším pár poznámek z konfe­rence Internet a Techno­logie (21) (ze dne 10. června 2021) věnované eIden­titám a auten­ti­zační službě mojeID. Za konfe­rencí i za službou stojí sdružení CZ.NIC.

  • Generování kódu z OpenAPI specifikace

    Minule jsem se věnoval Úskalí API se zaměřením na binární kompa­ti­bi­litu a tvorbu rozšíření. API se přidržme, tentokrát jakožto rozhraní mezi kompo­nen­tami v podobě webových služeb. Budeme mluvit o RESTu, OpenAPI speci­fi­kaci, proč nejdřív popisovat API a proč a jak generovat kód (s přiloženým příkladem).

subscribe via RSS